Skildpadder i Akumal

Se dét er kunst!

I Hikkaduwa på Sri Lanka møder jeg en mand. Han har sin egen butik midt på hovedgaden i et gammelt faldefærdigt skur. Der er helt mørkt i butikken, da jeg første gang kommer ind, men han kommer løbende inde fra nabobutikken, som åbenbart også er hans, og tænder lyset og tænder for den lille fane, der sidder på væggen. Fanen gør ikke den store forskel, med mindre du står lige foran den. Resten af butikken er mindst 40 grader varm og så indelukket, at sveden begynder at løbe af mig.

Butikken sælger malerier. Massevis af malerier i forskellige størrelser, der ligger i bunker alle vegne i butikken. Det tager derfor tid at komme rundt og danne sig et indtryk. Billederne er farverige og motiverne er typisk Sri Lankanske med munke i orange kjoler, fiskere på pinde, elefanter, delfiner og tuk tuk’er.

IMG_7393

IMG_7396

IMG_7394

IMG_7397

Jeg bliver helt betaget og glemmer hurtigt, at jeg i virkeligheden er gennemblødt af sved, er løbet tør for vand og i øvrigt ikke har plads i min rygsæk til at slæbe malerier med hjem. Jeg udvælger nøje tre små billeder, som minder mig om mine oplevelser på Sri Lanka, som jeg køber for 25 kr stykket.

IMG_7386

Få dage efter kommer jeg igen ind i butikken. Han har holdt lukket nogle dage, så jeg har flere gange været forbi i tuk tuk, for at se, om han var åben. Der er nemlig et billede, jeg forelskede mig i sidste gang, som jeg har besluttet mig for, skal med hjem. Samtidig er jeg kommet til, at gøre reklame for butikken på Facebook, hvilket betyder, at flere har henvendt sig og indgivet bestilling. Jeg har stadigvæk ikke plads i rygsækken, men det er pludselig blevet en mindre detalje. Der er vel noget tøj eller toiletsager, som jeg kan lade blive. Som min mor siger: “Man siger ikke nej til et flot maleri!”

Manden genkender mig og bliver glad, da jeg begynder at pille billeder ned fra væggen, som skal med hjem. Denne gang køber jeg denne skønhed til mig selv for ca. 350 kr. Jeg har åbenbart også glemt, at jeg ikke har så meget vægplads i min lejlighed i Danmark, for dette maleri er ikke et af de små! Jeg kommer ud af butikken med en pose fyldt med gaver til dem derhjemme.

IMG_7395

Sidste gang, jeg kommer i butikken, må jeg virkelig beherske mig. Jeg har prøvepakket min rygsæk og nu er der altså IKKE mere plads til billeder. Jeg har dagen inden bestilt et maleri i et andet galleri, så nu er det slut med indkøb af kunst! Historien om det billede er i øvrigt, at da de ikke havde det motiv, jeg kunne lide i den rette størrelse. Så ringede ejeren da bare til kunstneren og bad ham male et nyt. Kunstneren var i øvrigt hans bror, Dileepa Jeewantha (Se deres hjemmeside her).

image

Så ja, dette billede skulle der også være plads til. På mit tredje besøg skal jeg altså kun have de sidste gaver med og så er det slut. Jeg siger pænt farvel og tak for denne gang. Mandens kunst har taget mig med storm og jeg er stolt over at have det hængende i mit hjem!

Mandens navn er Nan Dana. Det er ham selv og hans fætter, der har malet alle billederne i butikken. Kommer du til Hikkaduwa, så skylder du dig selv, at tage et kig i Brilliant Art Gallery, som butikken hedder. Det står dog ingen steder og de eksisterer heller ikke på nettet. Du må ud og lede til du finder den!

Jeg var på Sri Lanka i marts og april ’16 som rejseleder for Dansk Studie Center.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Skildpadder i Akumal